29 d'Agost de 2013

“Visiones de España”, un projecte molt interessant

L’Asociación Española de Museólogos (AEM) es va crear l’any 1993 com una associació sense ànim de lucre per promocionar la nova museologia i contribuir a la consolidació professional dels museòlegs al promoure la investigació sobre museus i museologia.

Així oferixen formació i editen la publicació periòdica “Revista de museologia : publicación científica al servicio de la comunidad museológica” (que per cert podeu trobar a les nostres prestatgeries). El darrer número, el 56 (2013) dedicat als Museus 2.0 ja el teniu accessible en la nostra sala de consulta.

Esta associació té entre mans un projecte molt interessant per donar a conéixer els museus i el patrimoni cultural de tot l’Estat Espanyol: “Visiones de España”.

Són gravacions audiovisuals curtes, al voltant de 2 minuts i mig o 3, en les quals presenten els diferents museus de la “Red de Museos de España” o museus adscrits a algun Ministeri (almenys a hores d’ara)

Tenen un espai web on estan dipositats tots els audiovisuals i són consultables en castellà i en anglés. http://www.spanishexhibits.es/en/index.html. I també podeu trobar alguns dels vídeos al canal You Tube de l’Asociación Española de Museólogos.

Els audiovisuals estan classificats de la següent manera:

AEM – imatge audiovisual “Carnaval”

Estes tres darreres agrupacions responen a temes monogràfics del que ens parlen a través de les sales de diferents museus espanyols. En “Modos de vida” trobem per exemple un espai dedicat a les festivitats on hi ha un vídeo sobre el carnaval que recorre les sales del Museo del Traje, del Museo del Romanticismo o el Museo de América o el que parla del Xocolate que viatja pel Museo de América o el Museu Nacional de Artes Decorativas.

 

També estan fent un recull de muntatges anomenats “Memoria viva” on arrepleguen tradicions populars que encara continuen vives: orfebreria, artesania del cuir…

AEM

Només els hem de fer una crítica i es que és impossible poder inserir cap vídeo de la seua pàgina web, ni enllaçar cap vídeo en concret. En el cas del You Tube es pot fer l’enllaç i compartir-lo a les xarxes socials però no hi ha permís per inserir-los i de fet no estan tots penjats en esta plataforma. Ens sembla una gran limitació que a hores d’ara un projecte tan interessant, de consulta i accés gratuït no es puga inserir en un web, bloc o qualsevol altra eina de difusió, així com que no tots tinguen la possibilitat d’enllaçar-se directament.  Seria una ferramenta fantàstica per exemple per als professors de secundària, ja que cada dia són més els que fan servir les TIC per formar els alumnes i no podran inserir o enllaçar directament en els seus power point i altres eines de formació. De fet esta entrada hauria quedat molt més interessant com a divulgació del projecte si haguérem pogut inserir algun audiovisual. La persona que estiguera llegint-la i poguera disfrutar d’un dels vídeos de segur que voldria més i aniria a la pàgina web oficial. En internet haver de fer un click de més, moltes vegades suposa perdre potencials usuaris.

Només és una xicoteta puntualització que fem des del punt de vista dels blocaires i no volem que li reste importància a esta meravellosa tasca de gran qualitat que fan els professionals de l’Asociación Española de Museología.

De nou enhorabona a l’AEM i esperem que als nostres seguidors vos interesse este projecte tan com a nosaltres!

Tags: , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es