4 de Juliol de 2011

Un pai-pai per llevar-se la calor de juliol

L’estiu ja ha arribat i el mes de juliol ens durà molta calor, com sempre passa, però sembla que este any, segons els meteoròlegs, promet ser molt calorós.

Des de la Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia volem ajudar-vos a refrescar estos dies que han d’arribar.

Hem estat escodrinyant en la nostra col·lecció de efímera per trobar alguna cosa que vos poguera donar molt d’aire en este mes de juliol i hem fet una troballa magnífica.

Vos sembla bé ventar-vos amb un pai-pai?

Pai-pai!!! és una paraula molt sonora i estranya en la nostra llengua.

No ens ha de sorprendre, este nom ve de Filipines i s’utilitza per parlar d’un ventall molt lleuger en  forma de palma i amb un mànec. El més habitual és que estiga fet de cartró, el suficientment resistent per poder ventar-se sense que es trenque, i que estiga decorat amb motius diversos. El mànec pot ser del mateix cartró o pot ser de fusta. En este racó estiuenc vos volem mostrar  exemples dels dos tipus.

En este primer cas hem escollit un pai-pai amb mànec de cartró i una informació molt valuosa per a esta època de l’any que ha estat sempre tant relacionada amb la conquesta amorosa.

El “lenguaje del pañuelo”, que vol dir una dona segons els moviments que fa amb el seu mocador?

Esperem que vos faça profit en l’estiu este consell, ja ens contareu si vos ha funcionat este mitjà de comunicació no verbal… encara que primer hauríem de trobar un mocador de tela, em pense que amb els de paper no es comunica el mateix, no penseu?

Tampoc podem oblidar que el pai-pai ha estat un perfecte suport publicitari, per la qual cosa són nombrosos els pai-pai anunci.
En la col·lecció d’efímera que conservem a la nostra Biblioteca tenim molts exemples d’estos pai-pais anunciant productes farmacèutics, perfums, teatres, tendes de roba…
Entre ells hem escollit el següent, un pai-pai amb mànec de fusta, per vore un exemple d’esta tipologia, amb publicitat de “Casa Gil”, una clàssica  tenda de la ciutat de València coneguda per la qualitat dels seus productes de punt. Este comerç utilitzava molt la imatge de la valenciana en la seua publicitat, com fa en els seus calendaris i no podia ser d’altra manera en este pai-pai on es dibuixa una dona valenciana pujant-se les calces.

3.4. Calendaris i pai-pais. Sign.: CA 21.5 (recto)

3.4. Calendaris i pai-pais. Sign.: CA 21.5 (verso)

Esperem que esta aproximació a la nostra col·lecció d’efímera vos motive per voler conéixer un poc més el nostre material i es passeu a consultar-lo. Ací vos deixem el quadre de classificació de l’efímera per a que pugueu  fer-se una idea de la seua tipologia documental.
Disfruteu!

3.  EPHEMERA
3.1.   Recordatorios y estampas devocionales
3.2.    Felicitaciones y tarjetas de visita
3.3.   Invitaciones, entradas y programas
3.4.   Calendarios y paipais
3.5.   Etiquetas, envoltorios y tarjetas de productos comerciales…
3.6.   Prospectos, recetas y catálogos de productos comerciales
3.7.   Anuncios publicitarios
3.8.   Juegos
3.9.   Tarjetas postales
3.10.  Emblemas
3.11.  Cromos
3.12.  Aucas, dibujos y grabados
3.13.  Billetes, tarifas y horarios
3.14.  Carteles
3.15.  Escolar
3.16.  Almanaque-agenda

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es