2 de Febrer de 2012

Si la Candelera plora, l’hivern està fora

Hui és 2 de febrer, el dia de la Candelera. Hui celebrem una festa cristiana alhora que ens trobem en un punt transcendental del cicle anual.

El dia 2 de febrer es complixen  40 dies del Nadal, el naixement de Jesucrist. Segons la tradició jueva en temps de Crist la mare hi havia d’acudir al temple amb el seu fill  40 dies després d’haver donat a llum per ser purificada, presentar la seua criatura i fer una ofrena. Segons ens conta la tradició cristiana, així també ho va fer Maria, la Mare de Déu.

En l’actualitat commemorem este acte amb la benedicció de les candeles i les processons. Es té la creença que les candeles beneïdes, que es poden guardar a casa o gastar en altres celebracions o cerimònies, tenen la capacitat de la protecció.

Molts pobles valencians celebren esta festa i en algun cas fins i tot amb caràcter de festa major. Fuenterrobles, de la Plana de Requena-Utiel té la festa de la “Virgen de las Candelas” com una festa patronal i Torrent, a la comarca de l’Horta, viu entre els dies 1 al 3 de febrer la festa major d’hivern amb l’Entrà de la flor el dia 1, la Candelera el dia 2 i Sant Blai el dia 3.

Però no hem d’oblidar el que apuntàvem a l’inici d’este post i és que estem en un punt molt especial del cicle anual. Just hui fa 40 dies que començà el solstici d’hivern, estem a mig camí entre el començament i la finalització de l’hivern. És per esta raó que el dia de la Candelera, segons la tradició és un important marcador meteorològic i així ho demostra el refranyer popular valencià que està ple de dites que enllacen la Candelera amb l’oratge. Segons l’oratge que fa el 2 de febrer, l’hivern s’haurà acabat o continuarà.

Este any coincidix la Candelera amb l’arribada d’una onada d’aire fred siberià que ens està deixant tots gelats, potser és l’ocasió perfecta per ficar atenció en allò que diu el ric refranyer valencià…

 

Si la Candelera plora, l’hivern està fora, i si es riu, ni hivern ni estiu

Si per la candelera neva, trenta dies més estarem amb ella

Si per la Candelera plou i no ha gelat, hivern tombat

Per la Candelera, eixuga la bugadera

Per la Candelera avança el dia un hora sencera

ROMÀ I FONT, Francesc. Refranyer popular. Alacant: Institut de Cultura Juan Gil-Albert, 1999. Sign.: BETNO 2449

 

 

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es