28 de Maig de 2013

Retallable de la Processó del Corpus de València

Este cap de setmana es celebra a la ciutat de València la festa del Corpus Christi que commemora l’eucaristia.

Des dels seus inicis al segle XIV ha passat per moments àlgids i moments de forta decadència. En l’actualitat es troba en el seu  màxim esplendor; s’ha recuperat el bestiari, s’han refet elements com ara la Barca de Sant Nicolau i les Roques no només s’han conservat i restaurat sinó que s’han creat de noves.

El programa festiu començarà divendres amb l’eixida de les Roques de la Casa de les Roques i es tancarà diumenge amb la processó. Un cap de setmana complet per visitar les Roques a la plaça de la Mare de Déu, assistir als miracles teatrals dels xiquets i no perdre’s la Cavalcada del Convit de diumenge de matí.

Des de l’Etnobloc vos volem donar una visió diferent dels elements de la festa: les Roques, els cavallets, la moma i els momos, els gegants, els cabuts, els cirialots, etc. No només tenim llibres que parlen de la festa del Corpus (més de 50 títols que parlen d’esta festa, consulteu el nostre OPAC), també tenim un retallable de la processó.

Com sabeu, des del dia 17 de maig tenim a la “Biblioteca espai obert” una mostra bibliogràfica i documental “Jocs i joguets: aprenent a viure” on vos mostrem part de la nostra col·lecció d’efímera que són jocs com ara els cromos, les calcamonies o els retallables. És per esta raó que enguany volem mostrar-vos la festa del Corpus com un joguet en paper.

L’any 1990 es va celebrar el cinqué centenari del Tirant lo Blanch, va ser el que es va conéixer com “L’any del Tirant”. Amb este motiu la Generalitat Valenciana va editar el retallable La Processó del Corpus de València ja que es tractava d’una representació de la mateixa època. Les il·lustracions del retallable són de Vicent Martínez i té unes dimensions de 35 x 50 cm. Hem seleccionat alguna imatge per mostrar-vos les magnífiques il·lustracions i així despertar el vostre interés per vore la resta que podeu consultar a la nostra sala: 3.08 juegos / AETNO CJ. 1

 

No falta cap dels elements de esta festa gran de la ciutat!

 

Tags: , , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es