29 de Novembre de 2013

Pensar en vers: la cançó improvisada als Països de la Mediterrània

Frechina, Josep Vicent. Pensar en vers : la cançó improvisada als països de la Mediterrània.(Llibres de Caramella; 2)


Hui tenim el plaer de presentar-vos un llibre que encara no existix i que encara, és clar, no forma part de la col·lecció bibliogràfica de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. Hui no vos direm això de… el podeu trobar a les nostres prestatgeries amb la signatura BETNO…

I per què vos presentem un llibre que no existix? Primerament perquè pensem que serà un llibre imprescindible per a la nostra Biblioteca i molt interessant per tots vosaltres, i en segon lloc perquè s’està intentant trobar finançament a través del crowfounding i nosaltres (ja que no podem d’altra manera) volem ajudar fent un poc de difusió per vore si vos animeu a fer un cop de mà.

 

Ja hem parlat a l’Etnobloc de què és el crowfounding o micromecenatge en alguna ocasió, així es com es va finançar la publicació de Calendari de festes amb foc. De nou s’utilitza la plataforma Verkami per aconseguir els diners i mostrar tots els indrets d’este nou llibre que unirà davall el mateix títol la glosa menorquina i el cant valencià.

 

Vos deixem amb la presentació del llibre que ens ha fet arribar l’autor del llibre, Josep Vicent Frechina, el qual és  també  autor de molts articles i del llibre La cançó en valencià : dels repertoris tradicionals als gèneres moderns (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2011) que podeu trobar a la nostra Biblioteca amb la signatura BETNO 7160

Punxeu ací i descobrireu les monografies que d’este escriptor podeu consultar  a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

Fa un parell d’anys la revista Caramella vam obrir una col·lecció de llibres-CD/DVD amb la intenció de reforçar la seua línia editorial i aprofundir en algun dels àmbits que habitualment protagonitzen el contingut de la publicació. El número 1 d’aquesta col·lecció fou Una persona amb un sacpenjant de Mapasonor.

 

Ara en breu Caramella publicarà el segon volum: Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània, escrit per Josep Vicent Frechina.

 

La cançó amb text improvisat és una de les manifestacions populars més esteses al llarg i ample del planeta: rara és la cultura on no hi haja deixat rastre o encara no mantinga una considerable vigència.

 

En les societats tradicionals aquesta cançó improvisada jugava un paper decisiu com a vehicle expressiu de la comunitat, com a mecanisme regulador de tensions socials i com a instrument de resolució de conflictes. En els moderns contextos urbans, el seu paper ha canviat substancialment però continua exercint d’element de cohesió grupal, de generació i ratificació d’identitats col·lectives i de socialització alternativa.

 

El fenomen de la cançó improvisada ha estat en els darrers anys ben estudiat en l’àmbit castellanoparlant —la seua implantació és  grandíssima en els països hispanoamericans i també en Canàries, Andalusia o Múrcia— o  al País Basc on el bertsolarisme és una de les pedres angulars de la cultura euskaldun.

 

Pensar en vers vol afegir-se a aquest moviment d’estudi i difusió del repentisme centrant la seua atenció en la seua pràctica als països de la Mediterrània i, especialment, a casa nostra: així hi tenen un espai rellevant el cant valencià, la glosa de Mallorca i Menorca, la jota de les terres de l’Ebre i les corrandes i cançons de pandero catalanes. Però també s’hi para esment en el trovo de l’Alpujarra i de Múrcia, els poetes del Genil, el chacarrà del Camp de Gibraltar, el chjama e rispondi  de Còrsega, la gara poetica sarda, els poeti a braccio de l’Itàlia central, el ghana maltés, les mandinades de Creta i el Dodecanés, els ashik turcs o el zajal del Líban i Palestina. Un recorregut per un paisatge cultural fascinant en la seua diversitat formal i en la sorprenent unitat que subjau en el fons.

 

 

Per a completar el finançament del llibre Caramella ha encetat una iniciativa de micromecenatge a través de la plataforma Verkami.

 

Josep Vicent Frechina

 

Si entreu al projecte Pensar en vers a Verkami coneixereu com podeu participar-hi. Teniu diverses modalitats i sempre amb compensació segons el finançament que aporteu.

Animeu-vos!

Tags: , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es