12 d'Agost de 2015

Paisatges de llegenda

Paisatges de llegenda. Alzira : Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, D.L. 2014. (11 vol)

Trobareu els 11 volums d’esta col·lecció en la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb les signatures: BETNO 8094 a la BETNO 8104

Estem en el  mes d’agost, el més segur és que esteu de vacances o almenys disfruteu d’altra manera els vostres caps de setmana. Vos volem proposar per a este mes una lectura lleugera, en valencià i que a més a més ens ajudarà a conéixer els indrets del territori valencià i les seues llegendes.

Hem demanat els companys de la Unitat de Normalització lingüística de la Diputació de València que ens presenten la sèrie «Paisatges de llegenda» perquè ells també han col·laborat en la seua publicació. Vos deixem amb les paraules del company, Toni Torregrosa:

Paisatges de llegenda coberta«La col·lecció de llibres «Paisatges de llegenda», de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, forma part de la novena campanya «Llegir en valencià» que aquesta fundació distribueix a través de la premsa valenciana.

Els 11 relats d’enguany han estat dedicats a algun paisatge singular i estimat de la nostra terra, i, alhora, a alguna llegenda que es puga atribuir en aquell entorn. No és la primera vegada que els editors d’aquesta iniciativa busquen elements de la tradició, ni tampoc del món llegendari valencià, només que ara el paisatge n’és la prioritat. Cada llibre inclou, després del relat, una descripció clara i sintètica del paisatge en qüestió, la qual convé llegir abans d’iniciar la lectura de la part de ficció, ja que cada autor fa la seua recreació tant del paisatge com de la seua llegenda corresponent. També, seguint el costum, s’inclou un glossari dels termes específics i recomanacions d’altres lectures relacionades.

En algun cas s’ha fet una aproximació històrica a la llegenda, amb documentació inclús (El Gatet d’Otos), en altres l’autora fa una versió adaptada a la societat actual (El riu dels amants), o es capta l’atmosfera fantàstica tant del paisatge com de la llegenda (L’obsessió de Balthazar Hurley), però el millor de la col·lecció és l’expectativa que crea de com cada autor o autora sabrà resoldre la relació entre la muntanya, el bosc, el riu o la mar amb la història o la faula.

Els autors són: Isabel-Clara Simó (Llir entre cards), Josep Antoni Fluixà (La dama blanca), Víctor Gómez Labrado (La reina mora), Joan Andrés Sorribes (La contalla de l’avenc), Anna Moner (L’obsessió de Balthazar Hurley), Maria Jesús Bolta (El riu dels amants), Isabel Canet (El tresor del castell de Marinyén), Urbà Lozano (El pescador de Moraira), Raquel Ricart (La nit de les pastràssimes), Joan Olivares (El Gatet d’Otos) i Joaquim G. Caturla (La cara del moro d’Alacant)».

Ací teniu una lectura fresca i en valencià per disfrutar de l’estiu! Vos esperem!

Tags: ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es