13 d'Octubre de 2011

Nou ingrés : Las Provincias, octubre i novembre de 1957

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia ha rebut una nova donació.

Una documentació de referència sobre la riuada que va patir València l’any 1957. Va ser un mes d’octubre de fa 54 anys, concretament el dia 14, quan les grans pluges provocaren el desbordament del riu que travessava la ciutat.

València va patir una onada de fang i mort que els diaris de l’època s’encarregaren de contar, tanmateix varen ser un instrument de propaganda de l’ajuda que el règim de Franco oferia a la ciutat.
Las Provincias, Levante i Jornada eren els periòdics valencians que els dies que seguiren a la gran inundació omplien les seues pàgines d’imatges, grans titolars i moltíssimes històries personals que envoltaven el desastre.

El nou ingrés que s’ha fet a la Biblioteca en forma de donació són tots els diaris de Las Provincias des del dia 16 d’octubre de 1957 fins al 14 de novembre, a més d’un número extraordinari temàtic del mes de novembre  de 1957, junt als especials dels aniversaris de 1997 i 2007. Els números de l’any 1957 es conserven com si acabaren d’eixir de la premsa gràcies a la cura amb la qual se varen  enquadernar. Este volum prové de la biblioteca personal del periodista J.M. Cruz Román que va ingressar en la redacció de Las Provincias l’any 1953, com també  ho faria en eixe moment V. Andrés Estellés.

Estem molt agraïts per este acte que enriquix un poc més la nostra col·lecció i que ens permet tindre una bona obra de referència sobre la riuada que va patir València en 1957 i que a partir d’ara estarà a l’abast de tots els nostres usuaris.

Si voleu saber més el Museu de la Paraula,  del qual vos parlarem el darrer mes de setembre, té 28 entrevistes a les quals els informants parlen de la riuada de València de 1957. De fet un dels descriptors que gasta la seua base de dades és “riuà de 1957”, si punxeu anireu directes a les entrevistes, ja vos deixem feta la recerca.
Entre els informants trobareu el testimoni del periodista J. M. Cruz Román, la persona que ens ha cedit amablement este important document de la seua biblioteca personal. Ací vos deixem el resum de la seua entrevista i una imatge per a que l’identifiqueu.

“Durant la Riuada de 1957 treballava com a crític d’art i cine en el periòdic Las Provincias i com a corresponsal a València del periòdic YA. Van telefonar-lo de matinada perquè fotografiara la riuada. Al dia següent es va trobar amb 3 pams de fang al carrer. La censura se la va endur la riuada, literalment (estava al carrer de la Pau), i no va ser fins mesos després quan la censura va voler repassar les notícies publicades sobre la riuada. Parla dels talls de comunicació: telèfons, etc. El dimarts 15 d’octubre l’edició de Las Províncias no va poder eixir. Per comunicar-se i treballar, eixos dies anaven a l’edifici de Telefònica (a la plaça de l’ajuntament), en el qual el delegat tenia punxada la seua línia i es podia cridar a Madrid. A València no li va costar molt recuperar-se de la riuada, però conta que va rebre unes ajudes extraordinàries, destacant sobretot l’esforç dels propis veïns i els dels pobles dels voltants. Nous barris i zones que se construïren. Ha canviat molt la relació de les persones amb la zona del riu, ja que també els espais s’han urbanitzat d’una altra manera”

Moltes gràcies de nou!

 

Tags: , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es