6 d'Octubre de 2011

Maximilià Thous ens parla de la festa de Sant Donís

En una entrada del nostre bloc, el darrer mes de juny, vos mostràrem un logo de l’antic Museu d’Etnografia i Folklore de València que pertany a una carta manuscrita de Maximilià Thous.

Vos contàvem que en la Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia conservem una part del que va ser el seu arxiu personal, només la documentació més relacionada amb la seua tasca d’investigació etnològica. Este escriptor i periodista valencià va ser durant la Segona República Espanyola director del Museu d’Etnografia i Folklore de València.

Durant els anys 1932 i 1933 Maximilià Thous va participar en un programa de ràdio de la “Unión de Radio de Valencia” (el que ara és la SER) fent xarrades etnològiques. Parlava de temes relacionats amb el “folklore valencià”, alhora que intentava recaptar peces per al  Museu d’Etnografia i Folklore que estava montant i que pertanyia a l’Ajuntament de València. Els guions es referixen al programa com “Charlas con Maximiliano Thous”.

La Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia reunix part d’estos guions, són els manuscrits de  les audicions XXXVI fins a la LXXV, agrupats en la seua carpeta d’anelles original. El guió de cada programa té el mateix esquema: un discurs sobre un tema, el “noticiario” i el “fi de festa”. Parla de molts temes interessants sobre tradicions valencianes, l’hem fullejat i hem seleccionat uns quants que anirem poquet a poquet presentant-vos en el nostre espai de la xarxa.

Pensem que a Thous li agradaria fer difusió de les tradicions valencianes al nostre bloc del segle XXI com també ho va fer en la ràdio de l’any 32.
El Museu Valencià d’Etnologia té la intenció de publicar totes estes xarrades el 2012 amb un caràcter científic, mentre des de la Biblioteca anem fent camí i oferint-vos un aperitiu del que serà ben segur una obra molt especial.

Vos deixem en esta entrada el passe de dispositives del guió del programa del  5 d’octubre de 1932 i la transcripció del manuscrit. Esperem que vos agrade, pensem que és molt interessant.
Si vos quedeu en ganes de més, sabem ben bé que així serà, podeu vindre a consultar el document. Només heu d’apuntar-vos la següent signatura: AETNO CA 254.5. I si esteu interessats en la resta de documentació, no ho dubteu, passeu per la nostra Biblioteca i vos atendrem encantats.

Pots vore les fotos ací.

Thous en la ràdio. Sant Donís

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es