20 d'Agost de 2019

La fabrique des contes

La fabrique des contes. Ginebra [Suïssa]: Musée d’Ethnographie de Genève, 2019.

El podeu traure en préstec o consultar a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura: BETNO 9525

La Fabrique des contes és un llibre preciós, en francès, una perfecta combinació de text i d’il·lustracions. Els huit contes populars que componen el llibre han estat reescrits per un sol autor, Fabrice Melquiot. Els dibuixos són la col·laboració de quatre diferents artistes. Tot sota la direcció de Federica Tamarozzi.

Aquesta obra ens endinsa en les vicissituds de diversos animals (peixos, ocells o quadrúpedes), en les particularitats de diversos objectes màgics (una gerra parlant o un fus volador) o en una infinitat de personatges. Les imatges complementen o interpreten d’una manera excepcional el contingut literari dels susdits contes.

Aquests són d’una gran riquesa i varietat. Així, a tall d’exemple, tenim  des de L’ours amoureux (L’ós amorós) de tema eròtic a Pantalon du Diable (Els pantalons del Diable), conte moral, passant per La Mort marraine (La mort  padrina) de caràcter més aviat filosòfic. No són contes necessàriament pensats per a ser adreçats a la joventut o que siguen portadors d’un missatge moral; la diversió i l’emoció del moment, també hi compten, i molt!

Compta amb dèneu aportacions d’escriptors i d’especialistes que tracten diferents temes sobre el fascinant món del conte. Així, podem llegir i gaudir de textos de reflexió sobre els germans Grimm, sobre la moral als contes, sobre l’horror, sobre la ironia, sobre les fades i la psicoanàlisi, sobre el llop o sobre un clàssic com Pinotxo i molt més!

Aquest catàleg ha estat creat amb motiu de l’exposició del mateix títol, presentada a la seu del MEG (Musée d’Ethnographie de Genève), i que va començar el 17 de maig d’enguany i que acabarà el 5 de gener del 2020.

El MEG és un museu d’etnologia que conserva 74000 objectes, 20000 fonogrames i 100000 suports fotogràfics de tots els continents. Exposa permanentment una tria de 10000 objectes i destaca el seu departament d’etnomúsica, que començà a gravar al començament del s. XX, i que, a hores d’ara, té 16000 hores de música.

Carles Penya-roja Martínez

Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es