17 de Febrer de 2012

Hem tornat a lliurar els nostres duplicats

Totes les biblioteques tenen llibres duplicats o títols que corresponen a matèries que no són d’interés per formar part de la col·lecció i són moltes les que els lliuren amb dos objectius fonamentals: guanyar espai als despatxos i magatzems i fidelitzar els usuaris donant eixida a llibres sense ús.

La majoria de les Biblioteques disposen un espai a l’entrada on van deixant els llibres i la gent els agafa segons els seu interés, és el més habitual en biblioteques públiques i fins i tot en especialitzades. Nosaltres no ho fem així, hem decidit fer-ho d’una manera controlada amb campanyes que ens permeten a la mateixa vegada conéixer possibles nous usuaris.

La primera campanya va ser Per Nadal la Biblioteca et vol estrenar… en aquella ocasió lliuràrem 195 llibres al llarg de dos setmanes i ahir entregàrem 40 llibres en un dia.

Esta vegada els oferíem als assistents de la I Jornada de Museus Locals que va ser tot un èxit de participació. A les carpetes trobaren un full amb dos pàgines, la primera de les quals parlava de la bibliografia temàtica que la Biblioteca havia preparat sobre museologia, museografia i museus, així com altres enllaços d’interés, i a la segona els convidàvem a pujar a la Biblioteca per conéixer-la i seleccionar un llibre dels què tenim duplicats per poder agafar-lo. Com va passar en Nadal, va ser tot un èxit.

Com sempre marcàrem unes normes, cadascun només podia agafar un exemplar i per poder fer-ho calia reomplir un fullet amb el seu nom, el títol i la matèria que tractava el llibre, així com els oferíem la possibilitat de deixar-nos el seu correu electrònic per ser informats de les activitats de la Biblioteca, i la majoria ho va fer. Esta vegada també passàrem una enquesta sobre què els semblava esta iniciativa i tots menys un van contestar.

Hui és dia de guardar els exemplars que encara queden per següents ocasions i per reflexionar. Les coses no les fem sense pensar i sense objectius marcats així que hem d’avaluar els resultats i ací està el resum del nostre oferiment d’ahir:

 

Passaren 40 assistents de la I Jornada de Museus Locals per la Biblioteca, dels quals sols dos són usuaris del nostre centre, així ens han conegut 38 persones noves.

 

Les matèries dels llibres que oferíem eren molt variades però també hem avaluat el número de llibres de cada matèria que s’han agafat. Coincidixen els interessos amb els resultats de la campanya de Nadal. Les principals preferències han estat: Art, Història, Arqueologia i Etnologia.

 

Per últim vos volem mostrar l’opinió que sobre esta iniciativa de la Biblioteca tenen els participants. La pregunta concreta era … Si tens temps, pots dir-nos que et sembla esta iniciativa? amb tres possibles respostes: poc interessant, interessant i molt interessant. Excepte una persona que no va contestar, 3 han dit que és interessant i 36 que és molt interessant.

 

Esperem que esta experiència i anàlisi siga relevant a altres biblioteques i museus que estiguen interessats en lliurar llibres als usuaris. Des d’este racó de l’Etnobloc vos animen a fer-ho però de manera controlada i avaluant cada pas que doneu.

Així mateix, desitgem que els nous amics que ahir coneguèrem tornen i disfruten de ser lectors  i usuaris de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. Alguns ja ho han fet i els hem donat d’alta a la nostra base de dades d’usuaris. És una Biblioteca d’accés lliure, amb un fons especialitzat molt ric en etnologia i antropologia i amb servei de préstec. Quina raó més necessiteu per vindre?

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es