28 de Juny de 2012

Fons personal de Mariano Carsi Pascual

Una de les tasques més importants de la Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia, a més de la gestió de la col·lecció bibliogràfica, és l’organització, conservació i difusió del seu arxiu documental.

Hi formen part no sols l’arxiu del Museu Valencià d’Etnologia sinó també tots aquells fons privats que ens arriben per donació o compra, ja siguen personals o d’empresa.
En esta ocasió vos volem presentar el darrer fons personal que ha ingressat a la Biblioteca – Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia, el Fons Mariano Carsi Pascual. 

Abans de començar a parlar-vos d’ell vos volíem explicar com es descriuen els fons documentals perquè pugueu entendre que és el que vos presentem en el document ISSUU que hem enllaçat més avall. Els documents d’arxiu són especials  ja que es tracta de documents únics (irrepetibles), seriats, ja que han estat creats un a un amb un ordre que respon al desenvolupament d’unes activitats i funcions, i orgànics, es a dir que s’han originat per un organisme públic o privat en el desenvolupament de les seues funcions pròpies, per la qual cosa només tenen sentit junts i dins el seu context.

El principal treball dels arxivers alhora d’organitzar un arxiu és la classificació, per entendre-ho bé, imagineu-se que és com fer paquets de documents, agrupacions que compartixen la mateixa tipologia i complixen la mateixa funció (crear classes) i així anar definint-les per poder reconstruir totes les funcions i activitats que una persona o empresa ha desenvolupat al llarg de la producció dels documents. Esta reconstrucció es materialitza en una ferramenta molt important: el quadre de classificació on es mostren de manera jerarquitzada estes agrupacions i podem entendre el tipus de documentació que hi podem consultar.

La descripció sempre és posterior a la classificació i es pot descriure des de la unitat o agrupació més gran que és el “fons” (la totalitat de documents) fins a la més menuda que és el document únic, passant per les seccions i sèries que agrupen dins d’un mateix fons diversos documents. Nosaltres el que hem fet és descriure el conjunt més gran “el fons” per poder apropar-vos a la informació que podeu trobar dins d’ell, per donar-vos a conéixer el conjunt complet i així facilitar la vostra decisió: si vos interessa o no la consulta de la documentació.

A nivell internacional hi ha una norma anomenada ISAD (G) que ens marca les directrius per descriure la documentació d’arxiu. Nosaltres sempre hem emprat la norma per donar-vos a conéixer els fons que ja teníem com ara el Fons de Toni Mestre o el de la Paqueteria Carbonell. La novetat és que per primera vegada hem maquetat la descripció amb un format més divulgatiu i comprensiu pels nostres usuaris, així que esperem que vos agrade ja que des d’este moment vos mostrarem d’esta manera els nostres fons personals sota el nom de la col·lecció “Fondos personales” que hem creat en la Biblioteca.

En relació al Fons Mariano Carsi Pascual no anem a estendre’ns ja que la descripció que vos adjuntem al document ISSUU vos conta perfectament la seua biografia completa, totes les parts del seu llegat donat al Museu Valencià d’Etnologia, així com la informació i la tipologia documental que hi podeu trobar. Com ja vos hem dit vos servirà per decidir si vos interessa o no vindre a consultar els documents a la nostra sala i informar-vos d’un mode més exhaustiu.

Només apuntar que Mariano Carsi Pascual va ser un metge valencià entregat al seu treball com a metge al Congo des de l’any 1958. Va ser testimoni  de tots els canvis sociopolítics que van transformar l’estructura de tot el país, que a partir de 1960 va passar de ser una colònia belga a una república independent. Les seues experiències de vida mostren les conseqüències del procés de descolonització, així com el treball que va poder fer als hospitals congolenys, i encara que va patir fins i tot per la seua vida la seua atracció per esta terra africana el va fer retornar per desenvolupar finalment tota la seua trajectòria professional en este país.

La seua vida és molt interessant i així ho demostra la documentació del seu fons. Llegiu atentament la descripció que ací vos deixem i no dubteu a vindre a consultar-lo. A més a més també ens ha cedit part de la seua biblioteca personal que podeu trobar a la nostra sala de consulta en lliure accés, consultar-la al nostre OPAC o també descobrir tots els títols a l’annex de la presentació ISSUU que teniu ací davall.

Esperem que vos agrade i siga del vostre interés!

 

 

 

Tags: , , , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es