25 de Febrer de 2019

“En veu alta a la Biblioteca” amb Anaïs Florin i amb Alba Herrero

Nova cita! No hi podeu faltar! El pròxim #EnVeuAlta del dia  7 de març , a les 19 hores, venen a visitar-nos les autores Anaïs Florin i Alba Herrero.


La Biblioteca del Museu valencià d’Etnologia s’honra a presentar aquestes dues autores que ens parlaran del seu llibre “Ara vindran les màquines. Relats subalterns en la València del Sud”. Estaran acompanyades pels sociòlegs: Sarai Fariñas i Lluís Benlloch.

empar_proces2TRINKIAnaïs Florin és una artista visual, resideix a València en l’actualitat. Llicenciada en Publicitat i RRPP per la Universitat d’Alacant, Especialista en Art Contemporani per l’Institut Superior d’Art de Madrid, ha estudiat un Grau en Belles arts en la Universitat Politècnica de València i així com el Màster de producció Artística en la mateixa Universitat. Actualment cursant el Programa de Doctorat en Art, Producció i Recerca en la Universitat Politècnica de València. La seua pràctica artística s’inscriu principalment en l’àmbit de la intervenció efímera en espais urbans així com pràctiques col·laboratives amb la finalitat de generar nous relats.

Alba Herrero Garcés resideix a València. Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de València i Màster en Investigació Social Aplicada al Medi ambient, menció en antropologia ambiental per la Universitat Pablo de Olavide. En els últims anys ha realitzat treballs d’investigació centrats en els coneixements ecològics locals i el seu paper en la construcció del territori i l’anàlisi dels processos de patrimoialització des d’una perspectiva crítica del conflicte.

En 2014 va obtenir l’IV Premi d’investigació Joan Francesc Mira del Museu Valencià d’Etnologia i la Associació Valenciana d’Antropologia pel treball “Això de l’aixada ja s’ha acabat. Pràctiques i discursos sobre coneixement agrícola local a Nàquera”. Actualment desenvolupa la major part de la seua activitat professional en la Fundació Assut i forma part de dos col·lectius transdisciplinars sobre memòria oral i territori: Artxiviu i Els Espigolaores. Tots dos combinen la investigació i documentació amb el registre audiovisual i/o artístic, amb la finalitat d’investigar col·laborativament sobre les percepcions, subjectivitats i relats dels qui habiten el territori a través de l’experiència de vida.

Els hem demanat que ens facen un tast del seu llibre i ací el teniu:

“Ara vindran les màquines. Relats subalterns en la València del Sud” és un projecte que vol rescatar la història subalterna del relat principal lligat a la construcció i a l’imaginari del Pla Sud, a través de les persones que patiren els seus efectes al territori del municipi de València. El 14 d’octubre de 1957 tingué lloc una de les riuades més destructives dels últims segles. El drama és gran, i la construcció mediàtica del mateix creix ràpidament portant a la creació d’una Comissió Tècnica Especial per evitar les catàstrofes de les recurrents avingudes del Túria. La solució, el Pla Sud. Aquesta obra va suposar la transformació irreversible d’una enorme superfície d’horta i la fragmentació del territori agrícola que quedava a una i altra banda del nou llit. En aquest moment les grans infraestructures són protagonistes del creixement econòmic i de la vertebració territorial, i la ciutat s’expandeix, fruit del creixement demogràfic i econòmic del moment.

IMG_20181219_123251_483

El Pla Sud va suposar una de les ferides més grans i silenciades del territori valencià amb l’expropiació i la destrucció violenta de 280 Ha d’horta productiva, cases, patrimoni i vides. Mitjançant els arxius domèstics (en especial fotografies), els mapes i la memòria de les persones que visqueren aquests esdeveniments en primera persona es posen al centre els relats que el discurs dominant va convertir en subalterns. Partim, per tant, d’una necessitat pròpia i col·lectiva de qüestionar les lògiques de construcció del territori, les relacions de poder generadores i destructores de sentits i els silencis que formen part de la història hegemònica.

Anaïs Florin i Alba Herrero

 

Així sabrem què n’hi havia abans del nou caixer del Túria! Molt interessant, veritat? Si voleu visitar-nos, sens dubte que ja sabeu on trobar-nos!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es