24 de Juny de 2013

Els instruments populars valencians

El pròxim dijous 27 a les 19 hores vos esperem als patis del Centre Cultural la Beneficència! La Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València presenta un fullet sobre els instruments populars valencians que ha editat amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia.

Es tracta d’un díptic desplegable,  que conté els noms dels principals instruments usats en la rondalla de corda i d’altres complementaris de vent i percussió. La dolçaina i el tabal també tenen el seu apartat específic com és d’esperar. Per la seua elaboració, han estat assessorats per l’Associació Tramús dedicada a la divulgació de la tradició musical valenciana i editora de la revista Caramella : revista de música i cultura popular. (Podeu trobar esta revista a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia amb la signatura BETNO PP 0156)

El fullet completa la primera edició que es va fer fa un parell d’anys dedicat als instruments de banda amb disseny i il·lustracions de Lena Hesse, alumna Erasmus de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València. La il·lustradora alemanya en esta ocasió també ha usat la tècnica del ressalt d’alguns elements en obrir el díptic.

A continuació, Fermín Pardo,  realitzarà la conferència «La jota i el cant de l’u a les comarques valencianes»

Fermín Pardo és expert en música  tradicional valenciana, té una llarga bibliografia de monografies i articles en revistes que donen bona mostra del seu treball al llarg dels anys. A la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia podeu trobar molts títols en els quals ha col·laborat. Consulteu el nostre OPAC 

Des de la Biblioteca vos recomanen una monografia que és resultat dels anys d’investigació de Fermín Pardo sobre la música i la dansa tradicional valenciana

pardo042PARDO, Fermín; JESÚS-MARÍA, José Ángel. La música popular en la tradició valenciana. [València] : Institut Valencià de la Música, [2001]. (Biblioteca de música valenciana. Sèrie Menor ; 4) BETNO 4048

Potser desconegueu que Fermín Pardo va donar el seu arxiu sonor l’any 2008 a l’Ajuntament de Requena. Este arxiu recull el treball de camp de més de 35 anys d’investigació. Un total de 325 cintes de casset, amb al voltant d’11.700 talls de música i literatura popular de 322 poblacions valencianes. La comarca de Requena forma el 50% de la recopilació. La resta de l’arxiu està format per gravacions sonores de 20 comarques valencianes i altres poblacions de Conca i Albacete.

Es troba dipositat a l’Arxiu Municipal de Requena i des d’ací podeu consultar el seu inventari Archivo Sonoro de Música y Literatura Popular Fermín Pardo Pardo

 

 

A l’acte també  participaran  Jorge Cobos, Toni Navarro Violí, Pep Gimeno Botifarra, Àlex Torres, Pere Gumbau, Amparo Rúbio i Maria Pilar Garcia.

No podeu deixar de vindre perquè de segur esta presentació es convertirà en una gran festa de la dansa i el cant valencià!

 

 

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es