1 de Setembre de 2011

El llibre del mes de setembre

YOUNG, Robert J. C. Colonial Desire : hibridity in theory, culture and race. New York : Routledge, 1995

El nostre bloc presenta aquest mes un llibre que no és una novetat editorial ni, malgrat la seua condició de clàssic dels estudis postcolonials, ha sigut traduït a cap de les llengües peninsulars.

Es tracta de l’obra de Robert C. Young “Colonial Desire. Hibridity in theory, culture and race”, Routledge, New York, 1995.

Robert C. Young Va nàixer en 1950 en Hertfordshire, Anglaterra i és un teòric postcolonial, crític cultural, i historiador influenciat per Antonio Gramsci, Walter Benjamin, Jacques Derrida i Michel Foucault.Va ensenyar en la Universitat de Southampton, en  Oxford i , des de  2005, en la Nova York University.
El seu primer llibre, “Mitologies Blanques:. Escrivint la Història i Occident” (1990) va ser el primer llibre que va caracteritzar  la teoria postcolonial com un camp en si mateix,  identificant Edward W. Said, Gayatri Chakravorty Spivak, Homi K. Bhabha i els historiadors del grup d’Estudis  Subalterns com el seu nucli intel·lectual.

En  “Colonial Desire” (1995)  Young examina fins a quin punt la teoria racial s’ha desenvolupat sempre en termes històrics, científics i culturals, i argumenta que açò explica la  capacitat del pensament racial per a sobreviure en l’era moderna a pesar de tots els intents realitzats des de 1945 per a refutar-lo.

El llenguatge de la teoria cultural contemporània mostra notables similituds amb els patrons de pensament que va caracteritzar a la teoria racial de victoriana. Està operant en complicitat amb les formes històriques de veure al “un altre”, tant sexual com racial. Robert Young argumenta que les teories avançades de l’actualitat sobre el post-colonialisme i l’etnicitat estan preocupantment prop del discurs colonial del segle XIX.

Robert Martínez

Conservador del Museu Valencià d’Etnologia

Tags: ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es