1 d'Octubre de 2012

El cant d’estil a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

El proper diumenge 7 d’octubre es celebra, als patis de la Casa de la Beneficència (on ja sabeu que es troba el Museu Valencià d’Etnologia), el Dia del Cant Valencià d’Estil.

Des de 1998 s’està celebrant este dia convocat per l’Institut Valencià de la Música com a reconeixement i posada en valor d’esta forma valenciana d’expressió de les emocions i la comunicació. Es fa un homenatge al cant valencià, així com als cantaors, cantaores, versaors i músics que els acompanyen ja siguen noms consagrats o joves aprenents que tenen la responsabilitat de fer continuar esta tradició musical valenciana.

Potser alguns de vosaltres no conegueu que és el cant d’estil valencià, potser no heu tingut l’ocasió de sentir cap cantaor pels carrers cantant a uns nuvis, uns festers, una criatura que va a ser batejada…, potser si vos parlem de L’u, de L’u i dos, de L’u i dotze ja aneu completament perduts… són unes quantes raons per vindre el diumenge 7 d’octubre a les 17:30 als patis de la Casa de la Beneficència per aprendre i conéixer més de prop esta forma d’expressivitat valenciana.

I si voleu vindre amb un poc més d’informació, fixeu-vos en tot el que podeu aprendre visitant la nostra Biblioteca…

“El cant d’estil és una manifestació de la música popular tradicional valenciana que en transcendeix la simple consideració com a gènere autòcton important i assoleix dimensions de fenomen sociològic. És una actuació musical de caràcter itinerant i habitualment nocturna que té lloc amb motiu d’alguna festa o algun esdeveniment destacat, i es du a terme mitjançant uns cantaors acompanyats per uns músics determinats i un impovisador de textos o versaor. El seu ús s’estén per gran part de les terres valencianes, des de la Plana de Castelló fins a la Marina, però és en l’Horta, i concretament a la ciutat de València, on ha estat sempre el centre principal de manteniment i difusió.

El cant d’estil té com a particularitat essencial la improvisació melòdica amb la veu que comporta una expressivitat vocal vistuosista. Es diu també cant a l’aire . 

(…)

La funcionalitat originària del cant d’estil era la de rondar, és a dir, oferir música com a obsequi per a afalagar unes persones determinades amb la intenció d’aconseguir contraprestacions, generalment favors amorosos, però també religiosos, personals o de qualsevol altre tipus. Aquesta funció és exactament la mateixa que manté avui dia, en conseqüència no pot parlar-se del cant d’estil com a gènere folklòric, sinó com a continuació d’una tradició que continua viva” (REIG BRAVO, Jordi. La música tradicional valenciana : una aproximació etnomusicològica, p. 244)

Des de la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia vos hem fet una selecció d’alguns títols que vos volem recomanar per poder entendre un poc més este fenomen musical.

 

REIG BRAVO, Jordi. La música tradicional valenciana : una aproximació etnomusicològica. [Valencia] : Institut Valencià de la Música, D.L. 2011. (Clau tradicional; 2) –  BETNO 7245
Inclou un CD amb 131 cançons – BETNO RE 0287 

 

 

 

 

MARZAL BARBERÀ, Manuel.Materials inèdits per a una antologia del cant valencià : descripció narrativa dels nostres cants expressius, cant d’estil i albaes. València : Museu Valencià d’Etnologia, 2009.(Ethnos; 16) -BETNO 6633

Inclou un CD – BETNO RE 0257

 

 

PITARCH ALFONSO, Carles. El cant valencià d’estil : una aproximació conceptual i històrica des de l’etnomusicologia.  Aldaia : Associació de Música Tradicional d’Aldaia, 1997 – BETNO C.32 / nº10

 

 

 

Vos esperem! Ací vos deixem el programa…

 

 

Tags: , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es