7 de Novembre de 2011

D’un mar de barques a un mar de para-sols

Este és el títol de la ponència que presentarà la nostra companya Aida Vizcaíno en la 14na edició de les Jornades de Cultura Popular a Castelló, dedicades enguany a… ” El món de la mar”.

Es celebren a la ciutat de Castelló, concretament al Centre Municipal de Cultura els propers dies 11, 12 i 13 de novembre.

Si voleu saber més premeu en este enllaç: Folleto jornades

Vos deixem l’abstract de la seua ponència:

 

 

D’un mar de barques a un mar de para-sols. La platja com a escenari de les transformacions socioeconòmiques dels Poblats Marítims de València.

 La platja es presenta com a un escenari privilegiat per a l’estudi de les transformacions socioeconòmiques dels darrers cent anys, ja que en ella conflueixen les activitats productives tradicionals i els nous hàbits de recreació. Els Poblats Marítims de València constitueixen un exemple paradigmàtic d’aquests processos, convertint-se així, en un clar reflex dels canvis ocorreguts al sí de la societat valenciana.

A partir del selge XIX, la platja com a espai tradicional per a l’obtenció del recursos comença a ser compartida amb noves formes d’oci que suposen a la fi, un conflicte i una competència entre ambdós usos. Al present estudi ens proposem abordar en primer lloc l’ús tradicional, és a dir, la platja com a espai de treball, centrant-nos principalment en la indústria pesquera i fent referència puntualment a l’aprofitament d’altres recursos destinats a activitats com l’agricultura. En segon lloc analitzarem els usos recreatius sorgits en la societat decimonònica i vorem com, poc a poc, aquests han anat desplaçant a les activitats productives tradicionals fins convertir-se en els grans protagonistes i en una de les imatges més representatives de la València de principis del segle XXI

 

Si vos interessa el tema podeu contactar amb Aida Vizcaíno des del Museu Valencià d’Etnologia i millor encara acudiu a escortar-la a ella i a la resta de ponents d’estes jornades que vos ajudaran a conéixer millor el món de la mar.

Tags: , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es