1 de Novembre de 2011

Dolços de Tots Sants

Les postres i els dolços són els menjars més saborosos, els que sempre esperem trobar a la taula. Molts d’ells tenen un calendari precís vinculat a les festivitats populars i Tots Sants no hi està fora.

A la tardor i l’hivern no disposem de fruites i utilitzem només sucre, farina, ametlla, moniato, carabassa, nous, ous i oli. Sembla mentida que ingredients tan austers puguen donar-nos tan bons resultats.

És el cas de les pastes que es fan per Tots Sants. Al territori valencià mengem bunyols de vent, ossets de sant i fogasses. La nostra Biblioteca té nombrosa bibliografia dedicada a la gastronomia i a les receptes populars valencianes. Ací vos anem a citar tres exemples que hem consultat en esta ocasió per buscar els ingredients necessaris per fer els nostres pastissos de Tots Sants.

 

BARBERÁ I MIRALLES, Benjamí … et al. Cócs i dolços de poble. València . Carena, 2004. BETNO 5403

 

 

 

DOMÍNGUEZ, Martí. Els nostres menjars. [Paterna]: Vicent García, D.L. 1980. BETNO 928

 

 

 

 

UREÑA, Agueda; GUERRERO, Isabel. Menjar i gaudir a la Vall d’Albaida. Vol. I : tardor i hivern. Ontinyent: Caixa d’Estalvis d’Ontinyent, 1998. BETNO 3038/1

 

 

 

Encara no hem donat una recepta de la nostra benvolguda Vall d’albaida, així que per Tots Sants anem a fer…

Fogassa, segons recepta de la Vall d’Albaida (UREÑA, 1998)

“Les fogasses són exclusives de l’esmorzar del dia de Tots Sants, abans d’anar al cementeri. Segons els diferents pobles de la comarca canvia de forma”. pp. 228-229.

 

Ingredients:

  • 1 kg de farina
  • 3 ous
  • una quarta de sucre
  • 4 neules
  • 100 g de rent
  • Oli (gotet de vi)
  • Aigua (gotet de vi)

Elaboració:
Esclafeu aigua i desfeu-hi el rent. Mescleu i pasteu, els ous, el sucre i la farina. Deixeu-ho tapat amb un tovalló fins que es faça bo. Repasteu la massa i dividiu-la en boles iguals però no les aplaneu fins que no estiguen totes.
Aplaneu-les damunt les neules i poseu-hi les nous i les ametles. Banyeu amb un pinzell la superfície de la fogassa i per damunt fiqueu-li el sucre.
Poseu-les a forn fort i calent durant mitja hora.

Estos dies no sols podem veure pastes tradicionals valencianes als aparadors dels forns i les confiteries dels carres valencians. Des de fa alguns anys podem trobar-ne altres dolços que ens apropen a tradicions més llunyanes. Aquelles que celebren el “All hallow’s eve”. Sí, el vespre de Tots Sants, la festa de Halloween.

Cupcake Valencia

Ací vos deixem una mostra del que es pot trobar a una boníssima pastisseria artesana d’estil americà al Carrer de la Pau de València els dies anteriors a la festa dels difunts.

Cadascú pot elegir que menjar-ne, tenim tantes opcions al nostre abast…

I tu que hi penses? Què t’estimes més una fogassa d’Otos o una cupcake amb forma de bruixot? (no sigueu tímids i conteu-nos que penseu amb un comentari o si teniu una recepta de la fogassa que siga millor…)

A hores d’ara no tenim cap publicació a les nostres prestatgeries sobre cupcakes o menjars de Halloween – ja vorem en el futur-. Per ara el que podeu fer és vindre a consultar les nombroses monografies que reunim sobre gastronomia valenciana.

Vos esperem!

Tags: , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es