6 de Juny de 2013

Digitalització de l’Arxiu de la Real Sociedad Económica de Amigos del País de València

Volem compartir amb tots vosaltres una iniciativa que ens sembla molt interessant i que ho serà ben segur per molts de vosaltres.

La Universitat Politècnica de València va signar el 2012 un conveni amb la Real Sociedad Económica de Amigos del País per digitalitzar l’arxiu privat d’esta entitat valenciana. Esta setmana han presentat el projecte i ja estan en accés lliure més de 8.300 documents des de la seua fundació (1776) fins 1940.

Per què és interessant este arxiu?

La RSEAPV va sorgir en les darreries del segle XVIII, com altres al llarg de tot el territori espanyol, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic del país. La pròpia història de l’entitat ens ajuda a comprendre la vertebració econòmica, cultural, política i social del territori valencià.

Entre la documentació digitalitzada hi ha informació sobre la millora dels cultius de la taronja, la seda, el cotó, la introducció de nous sistemes de canalització del reg, la millora de les infraestructures del port, etc. Així mateix esta entitat va estar implicada molt directament en projectes importants com el primer ferrocarril, la creació del Jardí Botànic, el Conservatori de Música, el Patronato de la Juventud Obrera,  l’ Exposició de Màquines i Motors de 1880, l’Exposició Regional Valenciana de 1883, etc.

Un fons privat molt valuós que ha estat estudiat en moltes ocasions per investigadors i que ha sigut la base de tesis, articles, monografies i exposicions. A partir d’ara la consulta de tota la documentació fins 1940 es podrà fer des de qualsevol racó a través d’internet.

 

Com es pot accedir a tota esta documentació?

 

 

L’accés és lliure i gratuït a través del repositori institucional de la Universitat Politècnica de València, RIUNET. És una gran base de dades que té com a objectiu la difusió a text complet de la producció científica, acadèmica  i corporativa de la comunitat universitària (tesis doctorals, articles de revistes, mapes, treballs acadèmics, fons patrimonial, material docent, multimèdia, producció institucional, revistes electròniques,  actes de congressos, etc. Riunet es vertebra en quatre comunitats: docència, institucional, investigació,  i patrimonial.

 

 

Dins d’esta última trobem classificada la documentació de la RSEAP com una col·lecció.

Des d’esta pàgina podeu anar consultant un a un els documents o fer cerques i filtrar per autor, paraules clau, data, etc.

També podeu accedir des de la pàgina principal de la RSEAP

 

 

Vos deixem enllaços a la notícia i un vídeo de la UPV que vos conta un poc més el que ací vos relatem. Esperem que vos agrade esta informació. Nosaltres anem a enllaçar-lo al nostre compte Delicious

Tags: , , , , , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es