31 de Gener de 2014

Devots i descreguts : biologia de la religiositat

TOBEÑA, Adolf. Devots i descreguts : biologia de la religiositat. València : Publicacions de la Universitat de València, D.L. 2013. (Pensament científic; 4)

El trobareu a les nostres prestatgeries per consultar-lo i traure’l en préstec amb la signatura: BETNO 7802

Hui vos presentem un llibre molt interessant que ens fa reflexionar sobre la religiositat des d’un punt de vista diferent al de la pròpia creença o la Sociologia, des de la perspectiva de la Biologia. Un aspecte poc freqüent en la nostra col·lecció bibliogràfica però important per completar l’anàlisi. De nou, els bibliotecaris no anem a ser els que vos parlem d’este títol, sinó el propi autor.

Primerament anem a començar amb les presentacions ja que molts de vosaltres, etnòlegs, antropòlegs i encisats per la cultura tradicional, potser no conegueu a este especialista en Psiquiatria que s’escapa de la nostra matèria d’estudi.

Adolf Tobeña és Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal UAB. És Professor Visitant a l’Institute of Psychiatry (University of London) i a les Universitats de Groningen, Tel Aviv, Venecia i Córdoba (Argentina). Ha rebut el següents premis: Premi Ciutat de Barcelona, Ciència, 1992;  Premi “Avui”, Periodisme Científic, 1991;  Premi “Serra i Moret”, Civisme, 1994; Premi Europeu ”Estudi General”,  Divulgació Científica, 2004 (Universitat de Valencia). Els seus últims llibres són: Anatomia de la agresividad humana, Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2001; Màrtirs mortífers: biologia de l’altruisme letal, Valencia: Bromera-PUV, 2005; Cerebro y poder, Madrid: La Esfera de los Libros, 2008; Píndoles o Freud, Barcelona: Columna, 2011; Mentes lúcidas y longevas, Bellaterra: PUAB- El espejo y la lámpara, 2012.

Tenim un cervell religiós?  Haurem de llegir el llibre per saber-ho, a hores d’ara vos deixem amb la seua presentació.

Aquest assaig  aborda els substrats biològics de les creences religioses tot proposant una incursió en els engranatges i sistemes cerebrals que fan brollar l’espiritualitat i les pràctiques religioses en la majoria d’homes i dones, arreu, així com les conviccions antireligioses i l’escepticisme ferreny davant  les propostes transcendents. 

En el passeig es repassen els avanços en les indagacions anatòmiques, moleculars i cognitives sobre els mecanismes explicatius de la tirada a les creences religioses i a les propensions descregudes.

A hores d’ara comença a albirar-se la possibilitat d’ancorar les inclinacions a l’espiritualitat, la transcendència i la devoció religiosa en circuits i engranatges singulars del cervell. 

Aquest és, per tant, l’intricat territori a trepitjar malgrat que sovint es perd de vista el teixit nerviós i els sistemes neurohormonals per explorar les arquitectures de les rutines cognitives que secreta el cervell o  els costums, valors i normes socials on de manera tan promíscua s’incardinen les creences i els hàbits devots.

Adolf Tobeña

 

L’autor ens ha passat este enllaç de l’article de Teresa Giménez Barbat, El cerebro incrédulo, publicat al bloc La tercera cultura : cultura 3.0. Llegiu-lo que vos animarà a la lectura de Devots i descreguts.

Segons la informació que ens ha proporcionat Adolf Tobeña el podreu trobar el proper dia 12 de febrer al Centre Octubre a “Espai ciència” en la celebració del Dia de Darwin per parlar de Devots i descreguts. Des del Centre Octubre ens han confirmat la programació per a eixe dia, ací la teniu.

Per acabar la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia li vol agrair a Adolf Tobeña la rapidesa en acceptar la nostra invitació per participar a l’Etnobloc. Ens agrada molt comprovar la disponibilitat dels autors per col·laborar amb la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia, ja siguen catedràtics d’universitat o investigadors locals.

Estem molt contents, fins aviat!

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es