8 de Gener de 2014

Cafés de patrimoni, trobades informals per parlar de patrimoni


Des de fa uns quants mesos estem alimentant l’Etnobloc amb moltíssimes col·laboracions externes. Ens sembla una bona manera d’enriquir-lo i d’aprendre d’altres.

Coordinadors del projecte amb el Premi Blog Catalunya’13

El més habitual és la intervenció dels autors amb els quals ens posem en contacte per presentar-nos en primera persona les seues publicacions, però també ho fem amb projectes i col·lectius que ens criden l’atenció per la seua manera de treballar. Gent que funciona de manera diferent a les xarxes socials i que tracten temes d’interés per als nostres usuaris. En esta ocasió vos volem presentar un projecte interessant en matèria de patrimoni i que descobrirem per casualitat. Ens vam posar en contacte amb ells i els vam demanar que es presentaren a l’Etnobloc per contar la seua experiència i poder aprendre un poc més. Són un bon exemple per poder obrir les nostres ments i posar-li cara a la col·laboració i al bon ús de les ferramentes socials per tractar temes seriosos com és el patrimoni. Encara hi ha molts professionals que pensen que les xarxes socials i totes les ferramentes gratuïtes que hi ha al web són espais secundaris sense cap rigor i que només serveixen per fer relacions socials. Res més lluny d’això, són plataformes perfectes per la cooperació i el treball en equip que obrin finestres de debat i comunicació amb gran visibilitat.

Ací teniu als amics de Cafés de Patrimoni!

Cafès de Patrimoni és una iniciativa col·lectiva que respon a la necessitat de generar punts de trobada entre persones vinculades professionalment a l’àmbit del patrimoni. Entenem aquesta vinculació des d’una perspectiva aglutinadora i hi tenen cabuda professionals d’administracions públiques, empreses privades, freelances, estudiants, etcètera. Cafès de Patrimoni també és un projecte dirigit a fomentar actituds crítiques i afavorir l’opinió enfront l’estat de la qüestió de l’àmbit patrimonial, les eines de què disposen els seus professionals i quines solucions s’hi podrien trobar amb la participació de tots les agents implicats.
La proposta va néixer l’any 2012 quan, a partir de converses generades a les xarxes, un grup de persones van decidir organitzar una trobada informal per seguir parlant de temes relacionats amb el patrimoni, la seva gestió, els seus usos i la dinamització.

Cafès de Patrimoni s’ha anat transformant amb el pas del temps, però el projecte continua fidel als seus principis, treballant aspectes de difusió i dinamització a la xarxa però establint trobades puntuals en espais de caire eminentment patrimonial. Actualment, i des del passat any 2013, les nostres propostes se centren en un tema de debat. A partir d’aquest, convidem diferents especialistes a escriure articles d’opinió oferint així un punt de debat i discussió a la xarxa, obert a la participació de tothom. A continuació, es convoca una visita presencial a algun espai patrimonial relacionat amb el tema proposat i plantegem un debat final amb algun convidat, així com amb l’equip que ens ha acollit durant la visita. Temes com l’abandonament d’espais patrimonials, la vinculació entre política i patrimoni o l’aprofitament turístic d’uns determinats elements patrimonials han estat tractats a les nostres trobades.

Tal i com ha anat variant fins l’actualitat, des de l’organització esperem que la proposta segueixi mutant, esdevingui més útil als professionals de la cultura i aporti solucions a l’entorn en el qual ens movem. Hi ha aspectes a millorar així com d’altres camins a explorar.


Si voleu seguir de prop el projecte, ens podeu trobar a les xarxes al nostre blog o al nostre compte de twitter

L’esperit col·laboratiu el tenen en moltes ferramentes que utilitzen. Animeu-se a participar-hi! Tenen un canal de Pinterest per parlar de llibres de patrimoni  al qual podeu intervindre fent recomanacions i escrivint alguna ressenya i també un mapa cooperatiu de google per localitzar patrimoni en risc.

Feu-li una ullada al seu bloc i comproveu per vosaltres mateixos com treballen. El seu àmbit és Catalunya però no estem lluny per poder col·laborar, a més a més ens poden servir com a exemple de bones pràctiques per aplicar-les al territori valencià.

Gràcies amics de Cafès de Patrimoni!

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es