17 d'Octubre de 2011

Almanaque de Las Provincias de 1957

Un almanac es definix per ser un catàleg o registre que compren tots els dies de l’any, organitzats per mesos, amb notícies relatives a celebracions i festivitats.

Las Provincias cada any trau un recull de tot el que ha publicat en el diari. Potser en este cas el terme més apropiat siga el d’anuari com a revista de premsa de periodicitat anual que recull les notícies aparegudes en una capçalera. En tot cas, siga quin siga el nom que es gaste, és una font de referència magnífica per conéixer tot el que ocorre al territori valencià any rere any i que al cap i a la fi esdevé en una interessant font històrica.

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia conserva diferents números de la col·lecció d’almanacs de Las Provincias que hem ingressat principalment per donació. Entre ells el de l’any 1957 , el qual també prové de la biblioteca personal del periodista valencià J.M. Cruz Román.
Si observem el sumari d’este any és diferent a la resta d’almanacs. Normalment l’organització sempre és la mateixa: un primer capítol que per mesos recull les notícies més importants,  per continuar amb un seguit de capítols organitzats per matèries o temàtiques: “la ciudad”, “la región”, “el año religioso”, “teatro y cine”, “poesia”…

L’any 1957 va estar marcat per la gran tragèdia de la riuada. La coberta del llibre mostra el desbordament del riu i el sumari centra els primers capítols en este assumpte. Són els següents:

  • “La vida valenciana en 1957” que arreplega soles les inundacions del mes d’octubre, la seua crònica, dades tècniques, explicacions metereològiques…
  • “Resumen de daños”, danys a les escoles, parròquies, les actuacions de la Casa de la Caritat, el paper de la telefonia…
  • “Ayudas recibidas”, l’actuació de l’aviació, del govern, de l’arzobispat, de l’estranger…
  • “Proyectos para evitar nuevas riadas”, la desviació del riu Túria.

Una obra de refèrencia que completa la informació periodística de la riuada de 1957 que ens va cedir J.M. Cruz Román i de la qual vos parlàvem en l’anterior entrada. Una vegada més fem servir el bloc per apropar-vos a les nostres prestatgeries.

No deixeu de vindre!

Tags: , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es