25 d'Abril de 2012

Alcoi – Cáceres connection

L’entrada d’avui és només una curiositat simpàtica…

No hi ha res millor que viatjar per adonar-nos de l’intercanvi cultural que pot haver-hi entre dos poblacions tan dispars com poden ser Alcoi (sí, el nostre Alcoi) i la ciutat de Càceres (sí, la d’Extremadura). Més bé, vos ho han de contar, perquè mai ho haguéreu imaginat…

El dia gran de Caceres és el mateix que el d’Alcoi, el 23 d’abril i Sant Jordi és el seu patró. Fins este punt tot bé, normal i correcte però i si vos diguérem que fan una festa de moros i cristians…
Què? Cóm s’heu quedat? bocabadats, veritat?

Càceres commemora el 23 d’abril la conquesta cristiana de la ciutat als musulmans, és el seu dia gran i el dia del seu patró Sant Jordi. La curiositat és que la ciutat ho celebra amb una desfilada de moros i cristians i amb la cremà del drac, una barreja que com ens va explicar un extremeny és “las fiestas de moros y cristianos de Alcoi y las fallas de Valencia, todo junto”

 

Quina tradició tenen els de Caceres en fer esta festa? Com tot, té una explicació…

El març de 1950 va ser nomenat Bisbe de Coria-Càceres Manuel Llopis Ivorra, un sacerdot alcoià (potser comenceu a comprendre…) al qual se’l recorda amb molta estima per ser una persona molt activa. Va ser l’encarregat de construir tot un barri de vivendes socials però a més a més va ser el responsable d’organitzar la festivitat de San Jordi a Càceres com Déu mana o més bé com es mana a Alcoi, amb moros i cristians!

El 24 d’abril de 1951 va ser la primera desfilada i des d’eixe any fins el dia d’avui els cacerenys celebren la seua festa amb molta vinculació amb les terres valencianes. Es tracta d’una reinterpretació que trau el somriure de qualsevol valencià que s’assabente i conega de prop com d’arrelada està a Alcoi la seua festa gran.

 

 

 

Ací vos deixem un vídeo que hem trobat al You Tube, esperem que vos agrade…

 

 

 

Tags: , , ,
Comentaris

Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Posts relacionats
Creative Commons License
Biblioteca-Centre Documentació · Museu Valencià d'Etnologia
Corona, 36. 46003 València, ESP T +34 96 388 36 23 / +34 96 388 36 28
biblioteca.etnologia@dival.es